Gamedidactiek (het basisboek)

Het hoe en waarom van spellen in de les.

Het boek is geschikt voor docenten en trainers in commerciële en onderwijs-omgevingen. Variërend van basisschool tot universiteit. Waar les staat kan ook training gelezen worden.

Spellen en computergames worden steeds meer ingezet in de les. Gamedidactiek legt uit wat het nut van spellen in de les is. Waarom en hoe kun je spellen inzetten in je les?

Dit boek is opgedeeld in twee delen.

Deel 1 “Waarom spellen in de les?” geeft antwoord op vragen als: Wat kun je leren van het spelen van een spelletje? Welke meerwaarde heeft een spel in de les? Wat is het verschil tussen gamification en educatieve spellen? Wat voor soort spel heb ik nodig? Hoe kan ik beoordelen of een spel geschikt is voor mijn les? Hoe geef ik een spel een slimme plek in een lesopzet? Wat voor verschillende soorten zijn er, en hoe kunnen deze worden gebruikt om verschillende leerdoelen te bereiken?

Vier soorten games worden beschreven die bij verschillende leerdoelen passen:

  • Oefenspellen om een vaardigheid te trainen,
  • Kennisspellen om het saaie verwerven van droge stof aantrekkelijk te maken
  • Begripsspellen om een gevoel toe te voegen aan cognitieve concepten
  • En verkennende spellen om van je eigen authentieke gedrag te kunnen leren.

Deel 2: “Spellen ontwerpen” licht aan de hand van praktijkvoorbeelden toe hoe je een spel kunt ontwerpen dat past bij jouw specifieke leerdoel.

De auteur werkt als natuurkundelerarenopleider aan de lerarenopleiding in Utrecht en past gamification en educatieve games veelvuldig in zijn lessen toe. Zijn streven is om voor elk vak een ander spel te ontwerpen en zo zijn studenten bekend te maken met deze krachtige werkvorm. 
Extra: bronnen bij hoofdstuk 7 (PDF) >>